Bon chemin 2014

Pouť do Santiaga de Compostela – etapa osmá.

socha sv. Jakuba v Le Puy

I během další kapitoly našeho farního putování k hrobu patrona naší farnosti se budeme opět snažit zprostředkovat vám co nejrychleji a nejpodrobněji zpravodajství z jejího průběhu. Samozřejmě zase bude především záležet na tom, co a jak bude průběžně přicházet od našich poutníků. Pokud to bude jen trochu možné, tak opět z nich budeme mámit informace (a pokud možno i obrázky) velmi důrazně a neodbytně :-). V prvé řadě ale v souladu s titulkem této reportáže přejeme našim poutníkům, aby jejich cesta byla opravdu správná a dobrá.  Šťastnou cestu!  Bon voyage !    (MN)

Pravděpodobný směr kroků našich poutníků

Mírně redakčně upravené přepisy SMS zpráv uvádíme chronologicky tak, aby ta nejnovější byla vždy navrchu (redakční poznámky kurzívou – poslední 3 zprávy jsou vloženy zatím v jakémsi nouzovém outdoorovém režimu, protože editace ve WordPressu nefunguje pod Androidem zcela podle našich představ) :

24. 7. 2014, 23:03 Milí jsme ve vlasti. V Rozvadově jsme natankovali, Martin převzal volant, okolo jedné snad budeme doma.Těšíme se na viděnou zítra na mši a po ní. Frr,Ida,Pavla,Martin

24. 7. 2014, 12:03  Prvni skupina vcera dobyla Conques. Krasnou sopecnou krajinou pres Clermont Ferrand jsme v pulnoci dojeli do Taize, tam prespali, zucastnili se ranni modlitby a rozloucili se s Irenou. Ostatni se zdravi a v pohode blizime nyni k Besanconu,vecer domu.Zitra vecer snad navidenou u sv.Jakuba na msi a u ohne.

22. 7. 2014, 22:03  Tak to máme skoro za sebou-v tuto chvíli máme agapé v St.Marcel, asi 3km před Conques (tam si zaběhl František, protože zitra-kdy to stihnem my ostatní-on již ne, bude nás převážet pro naše auto do Nasbinals a pak zpět pro zbytek výpravy do Conques a s nimi přes Clermont-Ferrand, Taize do Prahy). My zůstáváme, vrátíme se sem a dojdeme do Conques a pak zpět pro auto poté pojedeme za pravěkem do jeskyně Pech-Merle, do Le Puy, Lyonu. Pak domů.  L.

22. 7. 2014, 00:18 Naše tisková agentura “Black” prostě nemá chybu !!!  Tak jsme si dnes zaputovali! Nožky bolí. Záda bolí. Ale krása. Odešli jsme v dešti, den byl pak krásný… Bivakujeme u kaple sv.Marie u Golignacu. Byla zde půlnoční. A zdá se, že si opět užijeme noční déšť. Za poutníky L.

21. 7. 2014, 15:38 Další opravdu VÝŽIVNÝ příspěvek:
Ráno jsme vyrazili narychlo mezi dvěma dešti. Došli jsme do Estaing. Asi za hodinku. Pobyli v kostele a dali si oběd – já měla bramborovou kaši se sýrem – aligot – s dušenými dršťkami (“dušené dršťky” považujeme za velmi stylové, neb jistě vyjadřují převažující pocity řady poutníků :-)) Prý to běžně snídají. Nečekaně dobré. Ostatní většinou palačinku naslano. A kafíčko. Po další hoďce chůze sušíme stany u řeky Lot. Hrdinové se jdou koupat. Jsem hrdina!!! :-). Dík za modlitby – my se modlíme za vás. Renata.

Paní Christine počítá poutníky

Paní Christine počítá poutníky

20. 7. 2014, 21:20
Začíná to trochu jako béčková erotická povídka, ale opravdu to je “jen” další pozdrav od našich poutníků…:-) Po uzasne noci v postelich (byla bourka a pekny lijak) u pani Christine, po msi svaté jsme vyrazili na dalsi putovani – do Espalionu nasledne do Estaing. Behem dne nas zastavilo nekolik destu, takze kempujeme asi 3 km pred cilem. A prsi. Myslime na vas. Poutnici

19. 7. 2014, 23:55 Jsme v Saint-Côme-d’Olt. Mše byla v kostele, František koncelebroval. Pak nás potkala u veřejných WC (jasný důkaz užitečnosti veřejných WC :-)) paní Christine (která byla na mši). Hned vedle má dům se zahradou. Nabídla nám nejprve zahradu na kemp, poté sprchu a pro všechny postel.   Anděl!!!   Zítra míříme do Estaing.   Poutníci

18. 7. 2014, 13:02 Po třech km chůze mezi kravami a koni jsme usoudili, že je třeba sežrat 3 kg zásob (m.j. postní řízečky – je pátek). Provedli jsme. Nyní se nám půjde … Poutníci. (Nikde se už neuvádí o kolik se při této likvidaci snížily stavy zmíněných domácích zvířat :-).)mms_img-1359685764 17. 7. 2014, 23:45 Jsme už spolu, máme po mši. Ležíme na louce za Nasbinals a díváme se na miliony hvězd. Sešli Jsme se před kostelem, vzájemně potěžkali batohy a politovali se. R. 17. 7. 2014, 10:18:03 Naši noví a čerství zpravodajci plní své zadání nad očekávání. Na rozdíl od předchozích let jsme se letos nedozvěděli dosud nic o poutnické stravě a teď hned takový traktát o utkání se s francouzskou kuchyní. Pravda, nejedná se asi o obvyklé poutní kulinářské zážitky, ale čte se to krásně. A energetická základna poutníků není rozhodně zanedbatelné téma (POZOR! Při čtení následujících řádků hrozí poslintání  monitoru, obrazovky či displeje! :-)): Sedím na posteli v hotelu, spalo se dobře (předem děkujeme za optáni). To ovšem není to úchvatné, co jsme tu zažili. Máme jiný zážitek, o němž chci napsat, a tím je večeře! To bylo prostě něco úchvatného a za sebe to považuji za zážitek nezapomenutelný, fakt, že jo. Jen si představte: Nejprve jsme dostali lehké dobré bílé víno, pak hned dobrý čerstvý zelený salátek s rajčátky. Jo, dobré! K tomu ovšem přidali plátek paštiky, a to bylo teprve něco! Voňavá, naprosto libová, taková masová, žádná májka – české stříbro (v Bohušově originále “zlaté dědictví”:-) pozn.red.), pche!!! A tohle s křupavou bagetou – co vám budu povídat!

Doráda s ratatouille (zde po provensálsku)Pak doráda ( to není překlep, ale rybička doráda (nebo též pražma) královská – Sea Bream – Google dostává zabrat :-)) trochu přelitá smetanovou omáčkou (dobré, čerstvé), rýže také dobrá, a k tomu ještě ratatouille ( lilek, paprika, cuketa, cibule), to bylo dílo! Tak akorát, ani měkké, ani tvrdé a nějak jemně okořeněné. Prostě luxus! No, a aby mé blaženosti nebylo málo, podstrčili mi něco, čemu říkali tvaroh se smetanou, ale trochu je podezírám, že mi dali něco mně zcela neznámého, jen mohu potvrdit, že smetana tam opravdu byla. A to okolo nějaké bílé věci, která chutnala a také vypadala jako ještě hustší smetana. Takhle nějak si představuju tu božskou manu (instinkt pastorační asistentky se projevil :-)).

Nakonec Créme Brulée a k tomu už opravdu scházely jen ty chóry Andělů. Tak a teď ještě nějakou tu reportáž – foto našeho hotelu a městečka. (Re)  Že se teď nutně musíte jít honem někam najíst? Tak dobrá, ale zase se vraťte! :-)

v ulicíchpustte me

16. 7. 2014, 23:03  No vida! Hned je to znát (v rozpětí 6 minut přišly hned 2 zprávy :-)): Hola! Právě Jsme hodili asi sedmnáctikilové batohy na postel hotýlku Les Platanes v Montfaucon, kde zítra vyzvedneme Františkovo auto. Převezeme ho do Conques, kde budeme končit pouť a pak se vrátíme někam, kde se sejdeme, to Ještě nevíme – čekáme na SMS. Jinak vše OK, jen jsem si na WC u dálnice “zrakvila” palec u nohy. Snad se nějak s pohorkama dohodnou. Pa. Renata.

16. 7. 2014, 22:57   Už se těšíme na druhou skupinu, ubytovali se v Montfaucon. My táboříme za Aumont-Aubrac. Sejdeme se zítra okolo Nasbinals. My tam dojdeme k večeru. Večer Ještě spolu popojdeme. Je nádherně!  

16. 7. 2014, 17:05:00   Do Francie dnes vyrazil 2-členný  “černý” (Renata + Luboš) výsadek, náležitě vybavený nejen doplňkovými zásobami, ale především naším důrazným doporučením, jak zvýšit informační hodnotu a úroveň této reportáže :-).  Původně měl být 4-členný, ale zbývající 2 kandidáti si radši způsobili s poutí neslučitelná poškození dolních končetin, než by toto museli podstoupit…  :-) Takže teď možná budeme mít informační kanál poněkud dvoukolejný a pak zase jednotný, ale určitě bohatší.

14. 7. 2014, 22:42:00 Noční můry webmastera. Hurá!!! Tak přece neztratili moje číslo! Konečně přišla první SMS i na můj mobil . A zrovna taková pěkná, že se na ní dá krásně demonstrovat, jak tvorba tohoto zpravodajství obvykle probíhá :-). Tedy originál vypadal takto: Dnessevycasilo.Prosli jsmeSauges s kost.sv.Medarda. Taborime2km zaLa Clauze,zase se zatahlo,ale bude uz asi letneji.Ted jsme meli msi k Duchu sv.,dik za pozdravy.  Snad to bylo tou únavou a pokročilou hodinou, že první, co mě při čtení napadlo, bylo, že naši hrdinové někde vyhrabali ostatky sv. Medarda (možná kvůli tomu špatnému počasí) a prošli se s nimi políčkem se šalvějí (“Sauge” je franc. šalvěj) :-). Nakonec jsem to snad ale “přeložil” správně. Ještě ověřit místa na mapě… A hele! Sauges se guglí marně, ale nabízí se Saugues. A vypadá to, že je to i na trase. To bude ono! La Clauze je  v pořádku. Ještě najít nějakou pěknou fotečku (když s poutníků pořád ještě žádná nevypadla) a můžeme ty necelé 3 řádky slavně publikovat: Dnes (v pondělí 14.7.) se vyčasilo. Prošli jsme Saugues s kostelem sv. Medarda. Táboříme 2 km za La Clauze. Zase se zatáhlo, ale bude už asi letněji. Teď jsme měli mši k Duchu sv. Dik za pozdravy.

Saugues (Andreuges), Notre Dame d’Estour

12. 7. 2014, 22:51:45 Oklikou štafetově dorazila první SMS  : Milí! Děkujeme za modlitby + pozdravy. Denně se za Vás modlíme. Včera (pátek 11.7.) jsme došli do krasného Le Puy en Velay, spali jsme na prázdné faře v Espaly. Teď stanujeme u Fay. Pozdravujte!

Espaly Saint Marcel – bazilika a socha sv. Josefa

10. 7. 2014, 18:15:27   Počáteční informační půst konečně lehce zmírnil tento mail poněkud zašifrovaný francouzskou klávesnicí – snad jsme luštili správně: V pondělí (7.7.) po mši, na které jsme si vyprosili požehnání, jsme ještě dokončili přípravy a se začátkem bouřky jsme vyjeli (Ida, Pavla, Martin a František) asi v 22.00 z Prahy, Po dálnicích přes Německo. Ve Francii jsme jezdili po neplacených silnicích – celkem jsme jeli asi 15 hodin, dvě hodiny jsme přestávkovali. V 15.00 jsme dojeli do Montfaucon en Vélay, potkali jsme poutnici Irenku, která jela napřed autobusem. Zaparkovali jsme tam auto, vyzvedne jej pro nás druhá část poutní expedice, která za námi vyrazí 16.7. Od příjezdu se zvětšuje frekvence dešťů, ale přežíváme. První noc jsme přespali 3 km před TENCE, včera ve stodole u dobrých lidí v ARAULES a dnes jsme se ubytovali v poutnické ubytovně v ST. JULIEN CHAPTEUIL. Zítra máme zamluveno na faře v LE PUY EN VELAY. A od soboty už snad má být slunečněji. Každý den máme mši sv. Modlíme se za Vás.

Le Puy en Velay