Buon Camino 2016 !!!

Pouť do Santiaga de Compostela – etapa desátá.

Podle možností mírně redakčně upravené přepisy SMS zpráv, emailů a poznámek z facebooku  uvádíme chronologicky tak, aby ta nejnovější byla vždy navrchu. Takže pokud jste tu prvně a chcete mít správnou časovou posloupnost, čtěte odspodu. Redakční poznámky kurzívou. Je také možné, že nejprve v zájmu rychlé informace vložíme originál zprávy a až dodatečně opravíme – proto prosíme, aby jste omluvili dočasné autentické překlepy a jiné roztomilosti :-) :

FacebookCaminoTechnologické vybavení poutníků a možnosti internetu, sociálních sítí a dalších aplikací opět o něco pokročily a tak nejrychlejší a nejaktuálnější informace a také více fotografií od našich poutníků najdete zde na neoficiálním farním FB (veřejně přístupné – není třeba mít FB účet – stačí zrušit přihlášení volbou “teď ne”). Editace webu je výrazně náročnější na čas a hlavně datové připojení, takže zde se aktualizace většinou objeví později.

Ještě nikdy jsme etapu (resp. její většinu) neměli v mapě zakresleny tak přesně. Díky Lubošově navigaci a pečlivosti a aplikaci Endomondo to máme letos téměř dokonalé. Chvíli trvalo, než jsme dořešili přístupová práva a hlavně přenos dat z Endomondo do Google map, ale výsledek stojí za to. Výhledově bude možné doplnit i výškové profily jednotlivých tras.
Černé body a trasy na mapě zpřesněny dle aplikace Endomondo.
Rozdělení a označení na “bílé” a “černé” vysvětleno níže v textu.


přílet21.7. 21:30    Naši poutníci právě přistáli. 🙂 Vítejte!!!
I když nakonec trasa byla jiná než ta předchozí: Bilbao -Toulouse – Lyon – Ženeva – Curych – Mnichov – Blatná – Dobříš – Dvorce – FN Vinohrady – Kyje – Brandýs – Roztoky – Horoměřice – Ruzyně. 🙂 Ale zase tu aspoň byli o 10 min dříve… 🙂  (Podrobnosti zde).
Holt už i letadla dodržují trasy stejně jako pražské tramvaje. 🙂

21.7. 19:03   Jsme v letadle. Za chvíli “papá Španělsko”. L.

48210_1466185397 let z Bilbaa
A ještě jedno letadélko na konec…

Nejspíš takové (Airbus A319-112 ČSA OK-NEN) a nejspíš po této trase (přes Biskajský záliv, Paříž, Lucembursko, Frankfurt a Kamenné Žehrovice 🙂 ) přinese naše poutníky zpět domů.
Odlet z Bilbaa dnes (21.7.) v 19.10 hod (let QS 8709); přílet do Prahy na Letiště Václava Havla v 21.40 hod (terminal 2).
Takže, pokud máte vítací sklony popř. doma nějaký ten nadbytečný chléb a sůl, dostavte se v hojném počtu, poutníci vám jistě rádi padnou (někteří možná doslova) do náruče. 🙂

20.7. 22:41 (černí)

IMG_7977

Za touto cedulí musel náš rychlý předvoj zřejmě výrazně zpomalit (viz omezující značka v pozadí)

 

20.7. 20:07 (bílí)   Tak letos končíme etapu v Castrojeriz.
Zítra v 8 hod jediný autobus, který jede do Burgos,

IMG_1048

Žhnoucí cesta

odtud v 11 hod máme bus do Bilbao a odtud večer přímý let do Prahy.
Těšíme se na viděnou na mši v sobotu, neděli A MIMOŘÁDNĚ v pondělí od 18.30. V neděli i v pondělí budeme slavit sv. Jakuba. Frr+RŠ+SIV.

19.7. 21:01 (černí)

IMG_101518.7. 21:47 (bílí)  Po noclehu ve vsi Agés, kde jsem večer sloužil nedělní mši českoitalskofrancouzskoanglicky pro pár poutníků, jsme za kuropění vyšli do Burgosu. Připojuji snímek katedrály. A koupili jsme již jízdenky na bus do Bilbao. Frr

18.7. 20:29  (černí)  Pozdrav ze San Juan de Ortega. Je tu bídný internet, tak jen SMS. Mám v čudu koleno, tak dále jedu taxíkem do Burgosu. Holky dojdou. (Luboš)
Takže zbývající reportáž nám asi poněkud zeštíhlí… 🙁

18.7. 19:15 (černí)
17.7. 22:13  (černí)17.7. 19:31 (bílí)  Ahoj, nocujeme v Agés, nebe je bez mráčku, teplota stoupá a do Burgosu zbývá 23 km. A ve čtvrtek frnk do Petrovic. Hasta la vista. Frr

poutníci16.7. 22:07  (černí) Pomalejší část výpravy skončila dnes v Santo Domingo de la Calzada. Trochu se změnil ráz krajiny, vinice střídají pšeničné lány. Ale krajina stále krásná. Večerní mše v katedrále doprovázená úžasným sborem z Bilbaa. Pozdravy všem.

16.7. 21:02 (bílí) Průzkumná rychlejší jednotka (František, Soňa Ida a Renáta Š.) zdraví z Belorado. Z Lurd máme za sebou asi 400 km a dojdeme, dá-li Pan, asi 2 dny za Burgos. Děkujeme za modlitby a modlíme se za vás. Zdravíme též P. Slavíka. Na viděnou. Poutníci 

Vinice v kraji La Rioja - viník opět schovaný za fotoaparátem :-)

Vinice v kraji La Rioja – viník opět schovaný za fotoaparátem 🙂

15.7. 20:28  Tak jsme zase o kousek dále. Dnes naše pomalá skupinka dorazila do Najery. Poměrně klidná cesta jen mírně zvlněná. Dnes již tepleji, kolem 30 st. Nožičky bolí. Myslíme na všechny a modlíme se za vás.

čtvrtek_oběd_IMG_7845

Konečně zase vidíme poutníkům do talíře 🙂

15.7. 7:16  Po čtvrtečním (14.7.) obědě v Logroño se rodinná skupina Černých s Mirkou ubytovala a předsunutá jednotka 3 ostatních vyrazila napřed 12 km do Navarrete. Do té doby se obě části poutnické výpravy scházely každý den na stejném místě k noclehu. Uvidíme jak nám to vyjde dále. Denní teploty se dále zvyšují. Předpovědi straší se 40 stupni.

palec

První poutnické selfíčko aneb stinné i světlé stránky pouti…

víno

Potvrzením, že se naše výprava rozdělila na 2 družstva vyvstal problém, jak je ve zpravodajství vlastně rozlišit, aby to bylo pro čtenáře srozumitelné.  Nabízejí se různé varianty : tým A X tým B (zamítnuto s tím, že tam od nás žádná “béčka” přece neodjela),  “rychlá (průzkumná) rota” vers. “týlový tým” (zavrženo jako málo stručné a tudíž nepřehledné a také trochu nekorektní, protože “týlový tým” je možná pomalejší i kvůli důslednějšímu přístupu v zasílání podkladů pro tuto reportáž), neprošlo ani rozdělení na tým Frr a na tým Č :-).  Nakonec jsme se přiklonili k trochu šachovému rozlišení na “černé” (příslušnost k této skupině má ostatně drtivá většina jejích členů  uvedenou i v pase :-)) a “bílé” . To má nakonec i svou symboliku v tom, že oba týmy se střídají na tahu v podávání hlášení a vlastně tak přes naše média hrají jakousi korespondenční partii (i když dlužno podotknout, že “bílí” občas nějaký ten tah vynechají) :-).
Složitější  je teď i průběžné zakreslování postupu do mapy, protože je třeba reflektovat aktuální pozici obou družstev. Jako základní budeme nadále brát souřadnice “černých”, protože jejich údaje jsou bohatší a nyní díky aplikaci Endomondo i zcela přesné (a finálně se trasy beztak překrývají). U “bílých” pak doplníme nahlášené dosažené body.  Obě trasy pak jsou rozlišeny barevně – černá je jasná a protože bílá je na mapě špatně vidět, tak zde ponecháváme původní modrou. Stejným způsobem jsou nakonec pro větší přehlednost odlišeny i texty hlášení z obou táborů.

14.7. 18:38  Další den uběhl – po ránu v chladném větru, po poledni se sluníčkem-ušli jsme 21 km. V poklidném tempu. Dnešním cílem je Logroño, metropole kraje La Rioja. Kraj vína, vinic… Od zítra má být opět výrazně tepleji, tak uvidíme. Celkem máme v nohách skoro 350 km.

Fascinující krajina...

Fascinující krajina La Rioja…

U kláštera Irache teče z kohoutku vino...

U kláštera Irache teče z kohoutku vino…

13.7. 21.51  Dnes jsme dorazili do Torres del Rio a jsme tak zase  o 30 km blíže k Santiagu. Cesta příjemná, v “chladném” a větrném počasí, místy se sluníčkem.  Stále nás udivuje krásná příroda…  Pozdravy všem!
Trochu toho zpěvu…

12.7. 17:36  Tak jsme se dnes posunuli o dalších 24 km. Teplota jen něco přes 20, tedy “zima”. Dobře se šlo… krajinou malebnou i méně půvabnou, dnes především kolem dálnice… Noc trávíme v Estella.

12.7. 11:02  Dnes jsme vyrazili opět kolem 6.hod., je chladno, jen kolem 20 st., jde se dobře. Cíl v Estella, nebo dále podle nožek…

11.7. 20:33  Tak jsme postoupili o dalších asi 30 km na západ. Jsme v Puente la Reina. Připojili jsme se na tradiční trasu Camino Frances. Dnešní putování nás zavedlo do malebné španělské krajiny. Trochu menší vedro se hodilo.

10.7. 20:29  Nedělní pozdrav z Camina. Máme za sebou další etapku – do Monreal, 34km (celkem asi už 250), ušoupané nožky bolí… Zitra zase 30 km do Punta la Reina, tady se spojíme s tou tradiční trasou. Dnes opět vedro kolem 35 st. Od zítra se má na pár dnů ochladit. Pilgrims

9.7. 20:19  Dnes jsme vyrazili již před 7.hod, krásnou přírodou. Odpoledne již ve vedru kolem 36 st. Dorazili jsme do Sangüesa, kde spíme v ubytovně pro 14 lidí. V nohách už máme více než 200 km. Putujeme již od Sarrance s japonským přítelem Keiem. V kostele František odsloužil mši sv.  Večeře – slavíme Lubošovy narozeniny, ač hospodě v televizi dávají koridu. Zítra má být asi 39 a my jdeme 28 km do Monrealu. Modlíme se za vás. (Fr +LČ)

IMG_7638

Na Lubošovo zdraví

IMG_7670

Ty ušlé kilometry jdou našim děvčatům zjevně k duhu ! Nebo že by ta hospoda???

 

8.7. 23:55  Nocleh v Ruesta. Bydlí tu jen 2 lidi trvale. Teplota stoupá, zítra má být až 38. Všechny zdravíme.

8.7. 14:01  Učíme se vstávat brzy, vyrážíme kolem 7.ráno. Dnes v dešti, nyní již klasika: vedérko. Směřujeme do Ruesta na nocleh.

7.7. 22:19  Nocujeme v Arres. Cesta z Jacy byla celkem klidná, po rovině, jen posl. 3 km byly vzhůru. Krásné kamenné městečko na kopci, kde jsme měli mši v kostele. Vzpomínáme na vás. Poutníci.

pyreneje6.7.  7:47  Hlasime se ze Španělska. Včera jsme překročili Pyreneje v Somportu. Sešli jsme do Canfranc Estacion. Cesta vzhůru byla náročná. Začíná se oteplovat. František, Renata, Renáta, Mirka, Soňa Ida, Luboš

Včasným útěkem do Španělska a celkovým načasováním se naši poutníci i letos vyhnuli kolizím se souběžnými sportovními veleakcemi (přestože letos bylo těch příležitostí víc). Poslední zápas ME ve fotbale se v Toulouse hrál v neděli 26.6. a zbývající zápasy už se hráli jinde. Francie hrála svoje čtvrtfinále v neděli 3.7. v Paříži od 21 hod, takže v tu dobu asi nebyli domorodci příliš komunikativní (nebo naopak velmi 🙂 ). Případné semifinále je pak na programu ve čtvrtek 7.7. od 21 hod v Marseille, ale to už je výprava ve španělském bezpečí. 
Španělsko je už naštěstí ze hry venku, takže tam už by měl být klid.
Tour de France letos odstartovala v sobotu 2.7. na pobřeží Normandie a přes Lurdy a okolí profičí až o týden později (9.7.) a to už se našich poutníků rovněž netýká. 🙂
Španělská Vuelta, která z velké části křižuje Galicii i okolí Compostely (a Pyreneje vůbec) letos kvůli olympiádě startuje až 21.8., takže tato kolize bude aktuální možná za rok.

Animated-Flag-Spain5.7. 20:20  Naši poutníci úspěšně překročili poslední státní hranice a vstoupili pod ochranou španělského krále.

4.7 23:15  Hlasime se z Borce, to je posledni nocleh ve Francii. Mame v nohach jiz asi 95km po trase. Zitra nas ceka stoupani do Somportu 1640m. Sice jen 17km, ale prevyseni 1000m. Tak uvidime. Pozdraveni od vsech.

2.7. 22.44  Hlásíme se z Arudy, kam jsme došli dnes po 20 km etapě, Z toho nejméně polovinu v dešti. Včera 25 km na trase z Lurd do Assonu. Trochu drsný rozjezd.
Mám připravený mail s foto, který asi neodešel. Nemám k dispozici WiFi. Zdravíme. L.

30.6. 23:57  Srdečně zdravíme z Toulouse. Po hodinovém zpoždění a klidném letu jsme přistáli v Toulouse po 22. hodině. Autobusem jsme se dostali skoro až k hotelu, který je blízko nádraží, ze kterého zítra pokračujeme do Lurd. Nyní již uléháme. Zítra plánujeme návštěvu katedrály St.Sernin a v 10.30 odjíždíme. Všichni všechny zdraví. V příloze mraky z letadla. LČ.mrak1mrak2

       I toto bylo myšleno jako “mrak z letadla”? 🙂

Volotea
Nejspíš právě takové letadlo (Boeing 717-2BL) přiblíží naše poutníky ke startu letošní etapy.
Start z Prahy 30.6.2016 v 19.15 hod – přistání v Toulouse cca ve 21.30 hod.
Můžete případně sledovat zde:
https://www.flightradar24.com/data/flights/v72095

I letos budeme co nejpečlivěji sledovat stopy našich vyslanců do Santiaga de Compostela. Poutníci vyrážejí už zítra. Dnes je poslední možnost jim věnovat poslední klíčové rady a hlavně své požehnání na cestu.
A to při večerní mši sv., která je dnes (29.6.) MIMOŘÁDNĚ UŽ OD 19.45 HOD.

via jacobi2016